Budget Blog

Az autósmozizás élménye

Az autósmozizás élménye
Mi jut eszünkbe az autósmoziról? Többségünknek biztosan egy amerikai film tipikus jelenete epres shake-kel és hamburgerrel, ahol a film alatt szerelmesek bújnak össze egy óriási babakék Chevrolet ülésén, vagy egy romantikus balatoni éjszaka ciripelő szöcskékkel és „kockaladában” filmet néző családokkal?
Bármelyik kép is villanjon be, mindkettőben közös pont az autósmozi, mint fogalom. A következő pár bekezdésben végig vesszük az autósmozi történetét, és a végén adunk pár tippet, hogy Magyarországon hol érdemes ezt a retró hangulatot keresni.

Nem járnak messze az igazságtól azok, akik azt gondolják, hogy az autósmozi műfaja amerikai találmány. Bár alapvetően igazuk van, de a formátum előfutára az új-mexikói Las Cruces városában nyílt meg még a 20. század elején, 1915-ben. A Theatre de Guadalupe nem a klasszikus értelemben vett autósmozi volt. A férőhelyek nagy részét továbbra is székek tették ki, azonban már megjelentek az autóknak fenntartott területek is. A nagy áttörést egy New Jersey-ben lakó srác, Richard M. Hollingshead hozta az 1930-as évek elején, aki a saját kocsifeljárójukon kezdte megvalósítani és elültetni az általunk is ismert autósmozis élmény alapjait. Az első hivatalos 400 férőhelyes autósmozi 1933 májusában nyílt meg Camdenben, Automobile Movie Theatre néven. Hollingshead egyszerre hirdette a kocsik privát szférájában élvezhető, mások által háborítatlan nyugalmat és a közösen eltöltött családi időt; fő szlogenje szerint az egész família szívesen látott vendég, nem számít, mennyire zajosak a gyerekek. A családi vonás – a másik célcsoport a szerelmes tinik mellett – végig az autósmozik húzóereje volt: egyrészt mert olcsó volt, másrészt pedig az egész család elfért egy furgonban. Az autósmozik az 1950-es és az 1960-as évek elején élték fénykorukat. A minőségi romlás az 1970-es években kezdődött, amikor tömeges szinten jelentek meg az otthoni szórakoztató eszközök (tévé, rádió, stb.).Na de mi a helyzet Magyarországon? A magyar autósmozik a 70-es, 80-as években terjedtek el és az egész országban megtalálhatóak voltak Győrtől egészen Békéscsabáig. Ma már nagyon kevés kifejezetten autósmozira szakosodott helyet lehet találni az országban. Lássuk ezeket!

Csopaki kertmozi
A csopaki mozi autós- és kertmozi egyben és a 73-as úton található, Csopak és Veszprém között. Van egy kis büfé, ahol pattogatott kukoricát és üdítőt szerezhetünk, emellett nagyon jó játszótér is akad a közelben, valamint egy pici állatkert és étterem. Érdemes néhány órával korábban érkezni és szétnézni a környéken – már ez is élmény.Fővárosi Autósmozi
Budapesten, a Nagykőrösi úton is van egy autósmozi – méghozzá a Fővárosi Autópiac kellős közepén –, itt egyszerre 100 autóst tudnak vendégül látni. Ez az autósmozi a 90-es években már egyszer működött, majd a Fővárosi Autópiacot és a Fővárosi Autósmozit is fenntartó-üzemeltető Fővárosi Autópiac Kft. 2007-ben – felújítást és fejlesztést követően – újraindította. 2014-ig, a digitális átállásig minden nyáron üzemelt a mozi, sikerfilmek és toplistán szereplő filmek mellett, több szezonban is külön napon tematizált, autós retro filmek vetítésére is sor került. Az autósmozi közönsége a felújítás eredményeként modern adóberendezés által, dolby-stereo minőségben a mai korszerű autó-hifi berendezéseken hallgathatta a film hangját. Az idei szezonról még nincsenek információk, jelenleg a digitális vetítéstechnikai átállás miatt üzemszünet van, de reméljük, minél hamarabb élvezhetjük újra a szabadtéri mozizás élményét a fővárosban is. A Fővárosi Autósmozi területén is találunk büfét, amely a mozi működése alatt az elengedhetetlen popcornnal és üdítőkkel, valamint a külön a vetítésekre süttetett igazi mozis pereccel, de az említett retro vetítéseken különlegességekkel – így pl. zsíros kenyérrel, tepertőkrémes-, körözöttes kenyérrel – várták a vendégeket.Egy nyáron aktuális családi autósmozira a Budget flottájából a „K kategóriás” Nissan Qashqai személygépkocsit vagy a romantikus randipillanatok átéléséhez a „B kategóriás” Renault Megan-t ajánljuk.

Milyen autót keres?

Amennyiben nem tudott még választani az autóipar végeláthatatlan kínálatából, kérjük, töltse ki rövid igényfelmérő adatlapunkat, hogy kollégánk már személyre szabott megoldással tudja felvenni önnel a kapcsolatot.

Tovább

Mini lease

Szeretne autót bérelni egy hónapra vagy hosszabb időre?
Szeretné meghosszabbítani a nyaralását, vagy otthonától hosszú időre távol kell maradnia?
Mi rendelkezünk a megfelelő megoldással.

Tovább

Vállalati Árlista

Árlista
;